Путин се изказа по сирийския въпрос 12.09 | 09:46

Руският президент призова САЩ да престанат да използват езика на силата

От Антония Михайлова

САЩ и техните съюзници не трябва да се опитват да повлияят на конфликта в Сирия в заобикаляне на ООН и международното право. Това казва в статия в The New York Times руският президент Владимир Путин.

Руският лидер пророкува, че удар по Сирия ще изведе продължаващия там вече трета година конфликт извън пределите на страната. Следствие на това ще бъде появата на воюващи в Сирия бунтовници в други страни.

"Не може да не притеснява, че в Сирия воюват не само наемници от арабските страни, но и стотици бунтовници от редица западни държави и дори Русия", се казва в публикацията.

"Кой може да гарантира, че тези бандити, натрупали опит, няма да се озоват след това в нашите страни, както се случи в Мали след либийските събития?", предупреждава Путин и напомня, че поне две от воюващите на страната на сирийската опозиция групировки – "Джабхат ан-Нусра" и "Ислямска държава в Ирак и Левант" – са признати за терористични в САЩ.

Руският президент отбелязва, че от удари на воюващите в Сирия бунтовници може да пострада съседен Израел. "Съобщенията, че бунтовниците в Сирия готвят още едно нападение, този път срещу Израел, не трябва да остават без внимание", се отбелязва в статията.

Путин също не изключва, че химическото оръжие, чието приложение е основна причина за планирания удар срещу Сирия, е използвано от бунтовниците, а не от правителствената войска. "Никой не се съмнява, че отровният газ е приложен в Сирия. Но има всички основания да се смята, че той е бил приложен не от сирийската армия, а от опозиционните сили, за да провокира интервенция на силните им задгранични покровители, които биха застанали на страната на фундаменталистите", пише руският президент.

Според Путин Русия защитава в Сирия не правителството на Башар Асад, а нормите на международното право. "Русия от самото начало последователно провежда линия на подкрепа на мирния диалог с цел изработване от самите сирийци на компромисни модели на бъдещото развитие на страната", продължава Путин и отбелязва, че Москва постоянно настоява за необходимостта от "пълно задействане на възможностите на Съвета за сигурност на ООН".

Според мнението на руския лидер опитите на някои държави да заобиколят ООН в опит да решат сирийския проблем може да доведат до това ООН да повтори съдбата на Лигата на нациите (Обществото на народите – б.р.) – аналогична международна организация, не успяла да предотврати Втората световна война и разпуснала се скоро след нейния край.

"Длъжни сме да използваме Съвета за сигурност на ООН и смятаме, че запазването на законността и реда в днешния сложен и турбулентен свят е един от малкото пътища да се предотврати превръщането на международните отношения в хаос", предупреждава Путин.

Според него световната общественост трябва да даде на Дамаск възможност да предаде химическото оръжие под международен контрол за последващо унищожение. В тази връзка руският президент отбелязва, че приветства заинтересоваността на Белия дом в продължаването на преговорите с Русия по сирийския проблем.

Като цяло Путин смята, че САЩ и техните съюзници следва да "прекратят използването на езика на силата, да се върнат на пътя на цивилизованото политико-дипломатическо регулиране на конфликтите".

Руският президент отбелязва, че "военната интервенция във вътрешните конфликти на чужди държави е станала практика за САЩ".

"Отговаря ли това на интересите на Америка в дългосрочна перспектива? Съмнявам се в това", подчертал Путин.

Водещи

Най-четени