Путин утвърди политиката Русия в областта на ядреното оръжия 02.06 | 22:00

В указа се подчертава, че държавната политика в областта на ядреното сдържане има отбранителен характер, насочена е към сдържането на потенциални ядрени сили и гарантира защитата на суверенитета и териториалната цялост на страната

От iNews.bg

Президентът на Русия Владимир Путин утвърди с указ Основите на държавната политика в областта на ядреното сдържане, съобщава президентската информационна служба.

Основа за руската политика са документите за стратегическо планиране в областта на обезпечаването на отбраната и отразяват официалните виждания за същността на ядреното сдържане. Подчертава се, че държавната политика в тази област има отбранителен характер, насочена е към поддържане потенциала на ядрените сили на ниво, достатъчно за обезпечаването на сдържане на потенциален противник. Стратегията гарантира защита на суверенитета и териториалната цялост на страната.

Руската федерация разглежда ядреното оръжие изключително като средство за сдържане, а използването му е крайна и принудителна мярка, се казва в документа. Подчертава се, че Москва ще предприеме всички необходими мерки за намаляване на ядрената заплаха и за недопускане изострянето на международните отношения, които биха провокирали военни конфликти, в това число ядрени.

Русия има готовност да използва ядрено оръжие в случай на употреба на оръжие за масово поразяване срещу нея или нейни съюзници, както и в случай на неядрена агресия срещу страната, застрашаващо нейното съществуване и възможността за нанасяне на ядрен удар.

Сред условията са включени постъпването на достоверна информация за пускане на балистични ракети срещу Русия и (или) нейни съюзници, както и използване срещу нейна територия на ядрено оръжие или друго оръжие за масово поразяване.

Русия ще има готовност да използва ядрено оръжие и в случай на въздействие от страна на противника върху критично важни държавни и военни обекти, чието извеждане от строя би препятствало ответни действия на ядрените сили. Ядрено оръжие ще се използва и в случай на агресия с обикновено оръжие, застрашаващо съществуването на руската държава.

При необходимост президентът може да информира военно-политическото ръководство на други държави и международни организации за готовността на Русия да използва ядрено оръжие.

В указа се подчертава, че държавната политика в областта на ядреното сдържане има отбранителен характер, насочена е към сдържането на потенциални ядрени сили и гарантира защитата на суверенитета и териториалната цялост на страната.

Гарантираното сдържане на потенциалния противник от агресия спрямо Русия и (или) нейните съюзници се отнася към върховните държавни приоритети. Сдържането на агресията се осигурява с цялата военна мощ на Руската федерация, в това число и с помощта на ядрено оръжие, се казва в документа.

Мерките за ядрено сдържане се провеждат непрекъснато в съответствие с международните ангажименти на Русия за контрол над въоръженията. Взема се предвид и възможността за адаптиране на политиката към военните заплахи.

Сред принципите на политиката за ядрено сдържане са централизацията на държавното управление, рационалната структура и състава на ядрените сили и средства, поддръжката им в състояние, достатъчно за изпълнението на поставените задачи. Частта на силите се поддържа в постоянна бойна готовност.

При ядрено сдържане Русия ще отчете използването на свръхзвуково и лазерно оръжие, ракети и бойни безпилотни летателни апарати от страна на потенциалния противник.

В текста се споменават основните военни опасности, които могат да прераснат във военна заплаха за Русия и за чието неутрализиране ще бъде необходимо използването на ядрено сдържане – разгръщането на системи и средства за противоракетна отбрана, крилати и балистични ракети със среден и по-малък обсег, високоточно неядрено и хиперзвуково оръжие, бойни дронове и оръжия, направлявани с енергия.

Русия разглежда създаването и разполагането в космоса на средства за противоракетна отбрана и бойни системи за опасност, чието неутрализиране налага използването на ядрено сдържане. 

Водещи

Най-четени