Пучдемон поиска от Мадрид отсрочка и преговори 16.10 | 12:06

Сепаратисткият лидер поиска среща с Рахой, два месеца отсрочка и преговори

От iNews.bg

Сепаратисткият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон все пак даде някакъв отговор на испанските власти в поставения му от тях срок. Той обаче не каза категорично обявява ли Каталуния за независима от Мадрид държава или не. Стана ясно, че в поставения му срок до 10:00 ч. местно време днес (11:00 ч. българско) Пучдемон е изпратил писмо до Мадрид, в което призова министър-председателя на Испания Мариано Рахой да се срещнат, за да "отворят пътя към диалог” през следващите два месеца, предаде БГНЕС, цитирайки вестник Mundo.

Пучдемон напомня също, че процесът на излизане на региона от състава на кралството е бил спрян. Лидерът на Каталуния смята, че създалата се в областта ситуация "се нуждае от политически отговори и решения”. "Предложението ни за започване на диалог е искрено”, отбелязва Пучдемон в писмото си. Той призовава също за прекратяване на "натиска срещу населението и правителството на Каталуния”.

След проведения на 1 октомври референдум за бъдещето на Каталуния, на който 90,18% от гласувалите се обявиха за независимост, на 10 октомври регионалните власти подписаха декларация за независимост, която обаче, засега не влиза в сила. Премиерът на Испания Мариано Рахой веднага след това даде на каталунското ръководство срок до днес да изяснят ситуацията и настоя за ясен отговор дали е била обявена независимост.

За да избегне твърд отговор от страна на централното правителство, Пучдемон получава срок до този четвъртък, за да се поправи положението. В противен случай властите могат да прибягнат до член 155 от конституцията, който дава право за отмяна на самоуправлението на Каталуния. За каквато възможност неедонкратно вече Рахой предупреди. Положението на Каталуния обаче се усложнява и от факта, че редица от водещите държави в ЕС, включително и високопоставени ръководители на Общността, се обявиха срещу отделянето на автономната област от Испания и предупредиха, че това би означавала автоматичното й изключване от Евросъюза.

Водещи

Най-четени