Пучдемон ще обяви независимост въпреки едномилионния митинг против 09.10 | 10:30

Лидерът на Каталуния ще задейства закона за референдума, който Мадрид забрани

От iNews.bg

Каталунските власти ще приложат приетия през септември закон за референдума, който предвижда обявяване на независимост за испанската автономия в случай на положителен резултат от референдума. Това обяви вчера лидерът на провинцията Карлес Пучдемон. "Обявяването на независимостта, което ние не наричаме "едностранно", е предвидено в закона за референдума. Ще изпълним това, което предвижда законът", казва Пучдемон, цитиран от Ройтерс и ТАСС, предаде БГНЕС. Думите на Пучдемон идват въпреки протеста от вчера, при който по улиците на Барселона се събраха близо 1 млн. души, които се обявиха срещу отцепването на автономната област от Испания.

Подкрепилите независимостта на Каталуния на референдума са 90,18% от гласувалите под 50% от имащите право на глас в този испански регион. Фактически над 2,04 млн. жители на Каталуния гласуваха за нейната независимост. Против излизането от пиренейското кралство се обявиха 7,83% или 177 500 души. Празни бюлетини са пуснали 1,98% (44 900). Общо в референдума участваха 2,28 млн каталунци, или 43% от 5,3-те милиона с право на глас.

Испанските власти определиха референдума като незаконен. По-рано испанският конституционен съд в Мадрид обяви и цитирания от Пучдемон закон за нищожен.Обявяването на независимост, според цитирания каталунски закон, може да стане до 48 часа след обявяване на официалните резултати от референдума. Това стана в петък следобед.

Карлес Пучдемон ще говори пред парламента в Барселона във вторник в опит да заобиколи забраната, наложена от конституционния съд на Испания върху заседанието, насрочено за днес. Още в четвъртък съдът в Мадрид отмени заседанието на регионалния парламент, на което се очакваше да бъде обявена независимостта на автономната област. Каталунски представител обяви, че депутатите в Барселона няма да се съобразят със забраната и ще се съберат независимо от решението на съда, за да проведат дебат за независимост и да упражнят "легитимното си право". По последни данни се очаква утре ръководителят на автономията Карлес Пучдемон да произнесе реч пред парламента на Каталуния, за да "информира за политическата ситуация".

Водещи

Най-четени