Пхенян обвини САЩ в кибератака 15.03 | 14:21

САЩ и Сеул увеличавали киберпотенциала, с цел подривна дейност и саботаж на КНДР

От Елена Коцева

Пхенян обяви, че САЩ и съюзниците му в лицето на Южна Корея, са организирали хакерските атаки във виртуалното пространство срещу страната тази седмица.

Според обвинението те стоят зад временното спиране на интернета, тъй като атаките са съвпадали по време с провежданото американо-корейско военно учение.

Изявлението от Северна Корея идва на фона на покачилото се напрежение на полуострова в последния месец.

По време на атаките сайтове на официални организации, включително и изданието на комунистическата партия "Нодон Синмун" се оказаха недостъпни за ползватели.

"Не е тайна за никой, че САЩ и марионетъчният режим в Южна Корея увеличават своя кибер потенциал с цел подривна дейност и саботаж на КНДР", се посочва в изявление на Официалната Централна телеграфска агенция (ЦТАК). Агенцията също така заклеймява хакерската атака като "страхлив и отвратителен акт".

Според кореспондента на ВВС в Сеул обичайните обвинения за кибератака за първи път се чуват обаче от Пхенян.

Твърде рано е да се определи какво се е случило. Експерт по сигурността изтъква, че разследването на атаката може да отнеме месеци и че е по-вероятно да е извършена от хакери, отколкото от правителства.

Южна Корея отхвърли обвиненията, а американските военни отказват да коментират. Чужденци в Пхенян съобщиха преди два дни, че нямат достъп до интернет.

Базираната в Банкок компания, която обслужва интернета в КНДР, потвърди за кибератака, но подчерта, че мрежата работи нормално от днес.

Към момента достъпът до интернет за обикновените граждани на Северна Корея е крайно ограничен. Те могат да посещават само ограничен брой официални сайтове. Неограничен достъп имат само членовете на правителството и високопоставени военни.

По данни на разузнаването в Сеул обаче, Северна Корея постоянно атакува сайтове на южната си съседна. Твърди се, че само за последните няколко години Северна Корея два пъти е успявала да взломи сайта на министерството на отбраната.

Повод за нарастване на напрежението в региона стана третият ядрен опит, проведен от Пхенян през февруари тази година. Тогава Съветът за сигурност на ООН наложи нови санкции на Северна Корея, което предизвика ответна агресивна реакция. Пхенян дори заплаши САЩ с превантивен удар. Пхенян също така обяви, че се оттегля от примирието, сключено между двете страни след края на Корейската война и едностранно денонсира сключения пакт за ненападание.

Това съвпадна с ежегодното военно обучение, което САЩ и Южна Корея провеждат и което неизменно предизвиква гнева на Пхенян. 

Водещи