Пхенян пак изстреля ракета 29.11 | 12:01

Сеул, Токио и Вашингтон искат извънредно заседание на Съвета за сигурност

От iNews.bg

Нов опит на Северна Корея с балистична ракета. Тя е прелетяла 960 км на височина 4500 км, съобщиха южнокорейските военни, предаде БНТ. Ракетата е паднала в японско море. Според Пентагона тя не е застрашила САЩ или техни съюзници. Предишният опит на Северна Корея с балистична ракета беше в средата на септември.

Пхенян потвърди ракетен тест, за който по-рано съобщи Южна Корея. Става дума за нов тип междуконтинентална балистична ракета, която е в състояние да порази САЩ. В съобщението се посочва още, че тестът е бил осъществен по личната заповед на Ким Чен-ун. Ракетата е най-мощната досега, като за 53 минути е прелетяла 950 км и е достигнала височина от над 4000 км.

Южна Корея, Япония и Съединените щати ще поискат извънредно заседание на Съвета за сигурност заради поредната провокация на Северна Корея, предаде бТВ. Опитът е поредното нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които налагат забрана на Пхенян да разработва ядрени оръжия и да произвежда балистични ракети.

Европейският съюз и Съединените щати осъдиха провокацията и призоваха за ново затягане на санкциите срещу режима на Ким Чен Ун.

Водещи

Най-четени