Пхенян предложи на САЩ постоянен мирен договор 02.10 | 10:06

Северна Корея показа желание за диалог, за да се избегне война на полуострова

От Филипа Тодева

Пхенян изрази съгласие по провеждането на "конструктивен диалог" за намаляване на напрежението на Корейския полуостров, но само при условие, че Съединените щати подпишат пълен мирен договор със Северна Корея.

Това стана ясно от думите на севернокорейския външен министър Ли СУ Ен в Ню Йорк, където се провежда 70-а юбилейна сесия на Генералната асамблея на ООН, предаде ТАСС.

Според министъра Северна Корея е готова за диалог, за да предотврати война и конфликт, но само ако САЩ замени временното примирие с постоянен мирен договор. Според Северна Корея това би било най-доброто решение.

Корейската война от 1950-1953 година завърши с подписването на споразумение за примирие, по силата на което бе създадена демилитаризирана зона между двете страни. През март 2013 КНДР прекрати споразумението за ненападение с Южна Корея и оттогава досега постоянно предупреждава, че приема ученията ѝ със САЩ като заплаха, на която ще отговори. За да се стигне до траен мир обаче ще бъде необходимо нова резолюция на ООН, тъй като предишната е била одобрена от Общото събрание.

Водещи

Най-четени