Пхенян пусна нова ракета на националния празник на САЩ 04.07 | 09:57

Северна Корея тества как би летяла тя към Япония, Тръмп се изнерви

От iNews.bg

Северна Корея отново провокира света с ракетно изпитание. Едва ли е случайно, че то бе извършено точно навръх националния празник на САЩ – 4 юли. Пхенян изстреля балистична ракета със среден обсег към Японско море, предадоха световните агенции, като се позоваха на японски и южнокорейски официални източници. След 40 минути полет (над 900 км), ракетата е паднала, вероятно във водите на изключителната икономическа зона на Япония, съобщи главният секретар на японското правителство Йошихиде Суга, предаде бТВ.

Поредната провокация от страна на Пхенян предизвика негативни реакции във Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува в профила си в Twitter севернокорейския лидер Ким Чен Ун с думите "Това момче няма ли нещо по-добро за вършене?". Той изрази надежда, че Китай ще накара Северна Корея да прекрати това безумие веднъж завинаги.

Японският премиер Шиндзо Абе на свой ред каза, че новото ракетно изпитание показва, че заплахата от страна на Северна Корея нараства все повече. Той подчерта, че ще повдигне темата пред президентите на Китай и Русия Си Цзинпин и Владимир Путин в Хамбург, където на 7 и 8 юли предстои среща на Г-20. На този фон от КНДР коментираха, че изпитанието е било успешно.

Водещи

Най-четени