Пълен локдаун в 9-милионен китайски град заради COVID-19 11.03 | 14:40

Жителите работят от вкъщи, като на всеки два дни се разрешава на един човек да излиза, за да купи "неща от първа необходимост"

От iNews.bg

Жителите работят от вкъщи, като на всеки два дни се разрешава на един човек да излиза, за да купи "неща от първа необходимост"

Североизточен китайски град с население от 9 милиона души е затворен, тъй като властите се борят да спрат нова епидемия, която доведе до най-високия брой случаи на COVID-19 от две години насам.

Чанчун, столицата на провинция Дзилин и важна индустриална база, нареди на жителите да работят от вкъщи, като на всеки два дни се разрешава на един човек да излиза, за да купи "неща от първа необходимост", и заяви, че ще започне масово тестване, предаде БГНЕС.

Китай съобщи ден по-рано за 402 нови случая на COVID-19, близо двойно повече от предходните дни и в момент, когато силно заразният вариант Омикрон е "нападнал" към една трета от китайските провинции, предаде Франс прес.

Броят на новозаразените е несравнимо по-нисък, отколкото в останалия свят, но за Китай е най-високият от март 2020 г.

Страната, където коронавирусът бе открит за пръв път в края на 2019 г., следва политиката на "нулев COVID", което ѝ позволи бързо да ограничи епидемията, но с цената на високи загуби в социален и икономически план.

Водещи