Първа крачка за връщането на ядрената енергия в Япония 14.05 | 18:40

В префектура Фукуи има одобрение за рестартиране на ядрени реактори

От Ивайло Ачев

Парламентът на японската префектура Фукуи даде разрешение да бъдат рестартирани реактори 3 и 4 на АЕЦ "Охи", предаде Reuters.

Решението означава, че Япония не желае да се откаже от ядрената енергетика. За да бъдат обаче реакторите пуснати отново в действие, Токио ще трябва да "изкопчи" одобрение и от общинския съвет на префектурата.

Пускането на реакторите е реално единственият начин да бъде предотвратен недостиг на ток както в префектурата, така и в Япония изобщо. На Гергьовден Страната на изгряващото слънце изключи всички свои АЕЦ – действие, което беше продиктувано от аварията в АЕЦ "Фукушима".

По изчисления на експерти ако реактори 3 и 4 на АЕЦ "Охи" останат изключени, в региона на централата ще се произвежда с 20% по-малко ток. Тогава може да се наложи индустриалните консуматори на ток в областта да намалят ползването на електричество, като решение за това ще бъде взето до края на тази седмица.

Днес операторът на АЕЦ "Фукушима" Tokyo Electric Power оповести, че през последната година има загуба от почти 10 млрд. долара заради изплащане на искове във връзка с аварията в централата.

Водещи

Най-четени