Първата „жертва“ на Панамалийкс: Премиерът на Исландия подаде оставка 05.04 | 21:19

В „Списъците от Панама“ изтече недекларирана от Зигмундур Гунлейксон офшорна компания на съпругата му

От iNews.bg

Първата "жертва" на "Панамалийкс" стана. Той се принуди да подаде оставка, след като 20 хиляди души му я поискаха пред парламента в Рейкявик. Името на исландския премиер изтече в Списъците от Панама с недекларирана офшорна фирма, регистрирана на жена му, съобщи ДПА.

1681082

Зигмундур Гунлаугсон и съпругата му са заподозрени, че са скрили от исландския закон своя компания през панамската правна фирма. Опозицията поиска и вот на недоверие към правителството.

Няма доказателства, че премиерът Гунлаугсон е крил данъци през компанията "Винтрис". Той обаче признава, че не я е обявил в данъчната си декларация. Причината по думите му била холдингова, а не "комерсиална".

Той е притежавал близо 2 години заедно с жена си 50% от компанията. Когато става премиер през 2009 г., той продава всичките си акции за 1 долар.

Критиците на Гунлаугсон обявиха, че прикриването е недопустимо. Исландските медии и интернет-потребители коментират възможността за оставка на Гунлаугсон и извънредни избори.

Ето и интервюто на британския в. "Гардиън", един от участващите в разследването на "Панама", в което Густаугсон отбягва въпроси за офшорна компания, в която е притежавал 50%, :

Г-н премиер, какво можете да ми кажете за компания, наречена "Винтрис"?

Ами... да кажа...

Компанията ваша ли е?

Съпругата ми продаде част от семейната компания, беше дадена на банката, която направи някаква сделка и тази компания е резултата. Не знам как работят тези неща, но всичко е обявено на данъчната декларация от самото начало... Имам предвид какво...

Какви активи има компанията?

Не питайте...

Ние знаем, че "Винтрис" е имала участие в провалените банки.

Питате ме за неща, с които не съм запознат.

Продали сте своята част от компанията за 1 долар през 2009 г.

Не, не, не, питате ме глупости. Излъгахте ме за интервю под фалшив претекст.

Имам подписа ви, Зигмундур. Искате ли да го видите?

Да... имам предвид, това е просто...

Г-н премиер, би трябвало да няма проблем да задаваме тези въпроси.

Нещо се прави да изглежда съмнително, когато не е съмнително.

Вашите приятели в Индефенс (кампанийна група, подкрепила Гунлаугсон) знаят ли, че сте имал офшорна компания, която е имала участие...

Какво се опитвате да измислите сега? Това е напълно недопустимо! (излиза).

Междувременно 1/4 от исландските министри също се оказаха с офшорки. В досиетата "Панама" е и финансовият министър, приятел и партньор на премиера - Бярни Бенедиктсон. Той пък се оправда, че просто е инвестирал и не е знаел, че компанията му "Фалсън" е базирана на Сейшелите, а не в Люксембург.

Федералното управление за финансов надзор на Германия пък възнамерява да започне проверка на всички германски банки, свързани с компании, оказвали съдействие за регистрация в офшорки. Регулаторът вече е изпратил съответните искания на редица финансови институции в Германия.

В понеделник от в. "Зюддойче Цайтунг" съобщи, че най-малко 28 германски банки, включително "Дойче банк” и "Комерцбанк”, са ползвали услугите на панамската компания "Мосак Фонсека", осигурявала правна подкрепа за регистриране на фирми в офшорни зони.

Германските банки са управлявали над 1200 офшорни фирми, клиенти на които са хиляди германци. От "Панамските документи” става ясно, че до 2007 г. "Дойче банк” е учредила повече от 400 такива компании.

Прокуратурата в Мюнхен съобщи, че проверява участието на "Сименс” и баварската банка "Байерн ЛБ” (BayernLB) в създаване на офшорни компании, споменати в "Списъците от Панама".

 



 



Водещи

Най-четени