Първи акт на отмъщение за смъртта на Осама в Пакистан 13.05 | 10:38

Талибаните заплашиха с нови нападения и в Афганистан

От Мартин Иванов

Двоен терористичен акт, извършен тази сутрин в Пакистан, при който загинаха 73 души, а други 115 бяха ранени, беше окачествен от талибаните като "първи опит за отмъщение" за смъртта на лидера на Ал Кайда - Осама бин Ладен, съобщава АФП.

Според агенцията основната цел на атаките - бомбени удари - е била лагер на местни паравоенни части, намиращи се край северния пакистански град Пешавар.

Говорител на радикалното движение е заявил в телефонен разговор за АФП, че в знак на отмъщение за смъртта на бин Ладен се подготвят още нови удари в Пакистан и Афганистан.

По информация на германското издание Focus Online тези части са се биели основно с бунтовници по границата с Афганистан. Те са основни противници на военните отряди на Ал Кайда и намиращите се в района талибани.

По данни на полицията атентатът е дело на двама 20-годишни мотористи, които са възпламенили бомбата върху мотора си в близост до входа на лагера. Те дори са се опитали да се взривят в автобус. Малко преди това е избухнала другата бомба.

Само за последните четири години при терористични актове в Пакистан са загинали повече от 4 300 души. Повечето от атентатите са били извършени в северозападната част на страната, смятана за основна крепост на талибаните.

Водещи