Първи полет на модернизирания F-16V 22.10 | 19:25

Според Lockheed Martin всички предишни поколения на изтребителя могат да се модернизират с новите системи

От Кристиан Костурков

Самолетостроителната компания Lockheed Martin е провела първите изпитателни полети на модернизирания изтребител F-16. Това се е случило миналия петък, съобщава "РИА Новости", цитирайки Defence News. Машината, която официално носи името F-16V, е полетяла с помощта на новата радарна система AESA, която позволява на изтребителя за следене и прихващане на обекти в отношение въздух-въздух и въздух-земя.

"С този полет отбелязваме исторически момент в еволюцията на този модел самолети. Новото оборудване F-16V (V от Viper - усойница) ще се изкачи на едно ново и по-високо ниво по отношение на безопасността и ще подобри позициите му спрямо останалите изтребители от четвърто поколение", обяснява вицепрезидентът на Lockheed Martin Род Маклийн.

Освен с нова радарна система, F-16V е оборудван и с нови информационен дисплей в кабината, с модернизирана компютърна система и други иновативни разработки. От компанията производител обясняват, че и предишните поколения на F-16 могат да бъдат надградени до ниво V.

От Lockheed Martin официално обявиха, че ще модернизират F-16 по време на авиоизложението в Сингапур през 2012 г. Година по-късно пък другия голям американски самолетостроител – Boeing, съвместно с ВВС на САЩ, проведоха изпитателни полети с безпилотен F-16.

Водещи

Най-четени