Първите дипломати на ЕС „коват“ план за присъединяване на Западните Балкани 31.08 | 12:44

Сърбия и Косово трябва да се споразумеят за границите и взаимно признаване, казва Теодор Мелешкану

От iNews.bg

Министрите на външните работи на страните от ЕС възнамеряват да предоставят на страните от Западните Балкани, включително Сърбия и самопровъзгласеното Косово, реална перспектива за присъединяване към Общността. Това заяви румънският външен министър Теодор Мелешкану на неформалната среща на министрите на първите дипломати на държавите от Евросъюза, която се провежда във Виена, предаде БГНЕС.

"Дискусията между външните министри на ЕС ще се стреми да предложи на страните от Западните Балкани перспектива за присъединяване към ЕС, но също така и да ги насърчи да продължат с реформите. За присъединяване към ЕС те трябва да отговарят на всички критерии, както и да намерят решения на проблемите с националните малцинства", заяви министърът , чиято реч бе излъчена от пресслужбата на Съвета на ЕС. Коментирайки преговорите между Белград и Прищина той подчерта, че е важно за ЕС да се постигне споразумение за взаимно признаване и териториално разграничаване. Същевременно той припомни, че пет от 28-те държави-членки на ЕС не признават Косово, което възпрепятства напредъка в приемането на това самопровъзгласено образование в общността, предаде ТАСС.

"По Косово и Сърбия идеалния вариант е, ако Белград и Прищина постигнат споразумение, но решение трябва да намерят и страните от ЕС, които все още признават Косово", подчерта Мелешкану.

Положението в Западните Балкани и отношенията на ЕС с този регион ще бъдат основната тема в дискусията на външните министри на ЕС на втория ден от неформалната среща във Виена. Министрите на външните работи на държавите от региона (Сърбия, Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания) също ще вземат участие. Вчера, в края на неформалната среща на министрите на отбраната на ЕС във Виена върховният представител за външните работи и политиката на сигурност на общността Федерика Могерини съобщи, че ЕС ще привлече страните от Западните Балкани към своите програми за военно партньорство.

Водещи

Най-четени