Първият "бунтовнически" нефт от Либия пристигна в САЩ 09.06 | 09:46

Нефтът е пристигнал с танкера „Екватор“, плаващ под либерийски флаг

От Елена Коцева

В САЩ пристигна първата доставка на нефт от либийските бунтовници.

Нефтът е пристигнал с танкера "Екватор", плаващ под либерийски флаг, и се намира в едно от пристанищата на Хавайските острови.

Сделката по продажбата на 1.2 милиона барела между правителството на либийските въстаници и американската нефтопреработвателна компания Tesoro беше сключена на 25 май. Няма информация обаче за точната сума на сделката, която бе сключена при посредничеството на Катар.

Разрешение за търговия с нефт с либийските бунтовници беше дадено извънредно от Министерството на финансите на САЩ на 26 април.

До тогава върху такива сделки действаха икономическите санкции по отношение на Либия, които бяха наложени в началото на гражданската война. В същото време обаче САЩ запазиха ограниченията за търговия с компании, които са свързани с управлението на Муамар Кадафи.

До началото на гражданската война Либия беше ключов износител на гориво с производството около 1.69 милиона барела нефт. Към началото на април 2011 година, по оценка на агенция Bloomberg добивът на нефт в Либия се е съкратил до 390 хиляди барела на ден.

Междувременно тази нощ, след относително затишие самолети на НАТО подновиха бомбардировките на либийската столица Триполи,

Две силни експлозии били чути в квартал Таджура, където е разположен комплексът с резиденцията на либийския лидер Муамар Кадафи.

Вчера се състоя среща на военните министри на страните членки на НАТО, като един от въпросите за обсъждане беше продължаващата операция на Алианса в Либия.  

Най-четени