Първият частен влак в Италия ще се движи с 360 км/ч 14.12 | 11:43

Italo бе представен от директора на Ferrari

От Кремена Бедерева

Първият частен високоскоростен влак в Италия бе представен във вторник – 13 декември, от директора на Ferrari Лука ди Монтедземоло, като плановете на неговата компания NTV, са да предприе държавен монопол в сектора от следващата година, съобщава AFP.

"Най-накрая ще има конкуренция, избор за туристите, за гражданите," каза Ди Монтедземоло, който откри влака, близо до Неапол, аплодиран от около 1000 служители на френската компания Alstom, построила вагоните на влака.

Влакът Italo е част от най-новото поколение високоскоростна железопътна мрежа и "най-модерните влакове в Европа," като има малък кино салон и Wi-Fi интернет връзка в целия влак, разказа Ди Монтедземоло.

Лъскавите червени вагони на влака, със златен кант, имат панорамни прозорци, кожени седалки и вагони, които са по-широки от класическите френски влакове. Влакът ще се движи със скорост от около 360 км/ч.

Точната цена на билетите все още не е обявена. Засега компанията е поръчала 25 мотриси, за 1,5 млрд. евро (2 млрд. долара), като в цената влиза и 30-годишната поддръжка.

Френската национална железопътна компания SNCF притежава 20 на сто от акциите на NTV, която се ръководи от група италиански бизнесмени, включително и Лука ди Монтедземоло, и Диего Дела Вале, собственик на луксозната марка обувки Tod`s.

Очаква се първият частен влак да тръгне през март 2012 г. Той ще свързва седем италиански градове: Болоня, Флоренция, Милано, Неапол, Рим, Салерно и Торино.

Водещи

Най-четени