Пътят за независима Македонска църква вече е открит 06.09 | 14:05

Сръбската патриаршия вече няма да може да създава пречки

От iNews.bg

Решението на Вселенската патриаршия да обявява автокефалност на църквите без съгласието на останалите поместни православни църкви отваря пътя за признаване на Македонската православна църква-Охридска архиепископия. Това заяви Тимотей, митрополит Дебърско-Кичевски.

"Това означава, че МПЦ ще бъде призната от повечето православни църкви като равноправна православна църква, която ще може да извършва съслужение и ще може да разговаря на равноправна основа с тях. А дали Сръбската православна църква или някоя друга църква ще бъда съгласна с това или не, това не решаваме ние, това се решава от Вселенската патриаршия", която е първа сред равни, подчерта митрополит Титометй пред "Свободна Европа", предаде БГНЕС.

МПЦ-ОА е подготвена за разговор с Вселенската патриаршия за начините на разрешаване на македонския църковен въпрос. Очаква се скоро да има среща на комисия, включваща представители на двете църкви. На състоялия се неотдавна църковен събор в Истанбул /1-3 септември/ беше взето решение да се обявява автокефалност на църквите, които желаят да получат независимост, и без съгласието на останалите поместни църкви. Това в конкретния случай с МПЦ означава, че Сръбската православна църква няма да може да създава пречки пред независимостта на МПЦ. 

Водещи

Най-четени