Работници измериха радиацията в първи реактор на "Фукушима" 09.05 | 08:25

Нивото на радиация вътре в първи реактор на АЕЦ намаля на 5 май

От Елена Коцева

Инженери на TEPCO, компанията оператор на авариралата АЕЦ "Фукушима -1”, направиха измервания на радиацията вътре в първи реактор на станцията, съобщават световните агенции.

Група от 9 специалисти е влязла в сградата на реактора. Инженерите са прекарали вътре около 30 минути и са взели проби, които ще бъдат под наблюдението на Агенцията по ядрена и промишлена безопасност.

Резултатите от изследването обаче не се съобщават.

Нивото на радиация вътре в първи реактор на АЕЦ намаля на 5-ти май, благодарение на използването на специални устройства, които чрез филтри чистят въздуха вътре в помещението.

Според представители на компанията TEPCO направено е всичко възможно, за да се минимализира изтичането на радиация по време на работата на специалистите днес.
В зависимост от резултатите от взетите днес проби, планът е в близко време да се пристъпи към охлаждане на реактора чрез водна риза.

След разрушителното земетресение и последвалото го цунами от 11 март на АЕЦ "Фукушима", разположена на североизточното крайбрежие на страната, се случи серия от аварии, които доведоха до сериозно изтичане на радиация в околната среда. В АЕЦ-а аварира и системата за охлаждане, като се наложи властите да изливат тонове вода от въздуха.

След инцидента в редица райони на Япония беше открито радиоактивно замърсяване – йод и цезий, във въздуха, морската и питейната вода, а също и в хранителни продукти.

На 12 април японската агенция по ядрена и промишлена безопасност определи опасността от аварията на "Фукушима – 1” като 7-ма степен – най-високата, присвоена до този момент единствено на аварията в Чернобил през 1986 година.

Водещи