Радев: Румъния не е само наш съсед, а партньор, свързани сме дълбоко! Общата ни цел е Шенген 15.03 | 14:32

Държаният ни глава обясни, че днес с колегата му Клаус Йоханис са подписали съвместна политическа декларация за стратегическо партньорство

От iNews.bg

Официалната визита на президента на Румъния Клаус Йоханис издига нашите отношения на равнището на стратегическо партньорство. Румъния и България не са просто добри съседи, нашите страни са обвързани с дълбоко приятелство и дълбоки исторически и културни връзки.

Това каза на съвместна пресконференция с румънския си колега президентът Румен Радев.

"Ние споделяме общ европейски път. Заедно влязохме в НАТО и ЕС, заедно преследваме следващите си приоритетни цели - Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Споделяме обща отговорност за сигурността и стабилността в нашия регион”, допълни Радев.

Президентът ни посочи, че приоритетна обща цел за България и Румъния е присъединяването към Шенгенското пространство.

"Ние заявяваме нашата решителност да влагаме още по-големи усилия за своевременното ни приемане, възможно по най-бързия начин в Шенгенското пространство”, подчерта той.

Радев обясни, че днес с Йоханис са подписали съвместна политическа декларация за стратегическо партньорство. "Тя е израз на осъзнатата необходимост от надграждане на договорните отношения. И която е заявка за по-високи амбиции в рамките на нашите двустранни отношения”, добави държавният глава.

Водещи