Радикалите в Украйна откриха огън 21.02 | 12:12

"Мирните" протестиращи цинично нарушиха крехкото примирие, отбелязва вътрешното министерство

От Антония Михайлова

Независимо от примирието, обявено в нощта срещу петък с решението на Върховната Рада в Украйна за прекратяване на контратерористичната операция, последвалото затишие се оказа кратко.

Около обяд в петък радикалите с оръжие започнаха да си пробиват път към парламента и откриха огън срещу милицията, предава NEWSru.

"Към 10:15 часа "мирните" протестиращи цинично нарушиха крехкото примирие, откривайки огън срещу служителите на реда на улица Институтска. Командването на вътрешните войски спешно ще прекрати престъпните действия", се отбелязва в съобщение на вътрешното ведомство, цитирано от РИА Новости.

"В района на улица Институтска участниците в масовите безредици откриха огън по служителите на реда и се опитаха да се придвижат в посока на Върховната Рада на Украйна", пише още в съобщението.

Тече четвъртият ден на силови действия между украинските власти и опозицията в Киев. Мащабните улични безредици се подновиха в Киев във вторник, в деня на заседаването на Върховната Рада, на което опозицията поиска да се върне парламентарно-президентската форма на управление, като се възстанови конституцията от 2004 година. По последни данни броят на загиналите в безредиците е достигнал 80 души, стотици са пострадалите.

В сряда президентът на Украйна Виктор Янукович и лидерите на опозицията Арсений Яценюк и Олег Тягнибок се разбраха за примирие в началото на преговорния процес с цел прекратяване на кръвопролитията. След това лидерът на радикалната националистическа организация "Правый сектор" Дмитрий Ярош заяви, че неговото формирование не е подписвало "никакви споразумения" и не възнамерява да спазва примирието.

Водещи

Най-четени