Радован Караджич: Невинен съм, Трибуналът съди сръбския народ 01.10 | 21:17

Искат доживотен затвор за бившия лидер на босненските сърби

От Филипа Тодева

През 2015 година ще се случат две важни за Балканите събития. Ще отбележим 20 години от кървавото потушаване на конфликта в Босна и може би ще чуем окончателната присъда на Радован Караджич.

Бившият политически лидер на босненските сърби приключва своята защита с настояването, че е невинен. "Сръбският народ като цяло е обвинен от Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия", заяви Караджич в края на съдебния процес срещу него, информират световните агенции.

Той смята, че обвинението разглежда само сърбите като виновни за престъпленията по време на войната в Босна.

Радован Караджич е обвинен, че е ръководил заедно с генерал Ратко Младич и бившия югославски президент Слободан Милошевич етническото прочистване на Босна след разпада на Югославия през 1991 г. Според прокурора той е виновен и за клането в Сребреница през юли 1995 г. - най-голямото избиване на хора след Втората световна война насам, при което бяха убити около 7 000 мюсюлмански мъже и момчета.

Днес обаче Караджич обвини службата на прокурора, че манипулира истината. "Аз знам истината, бюрото на прокурора знае истината и се опитва да заблуди съда", каза той.

Плеодарията, която ще продължи утре, е една от последните възможности за Караджич да изтъкне своята невинност. Обвиняемият и бюрото на прокурора ще имат за последен път думата на 7 октомври, след което съдиите ще обсъждат присъдата.

Радован Караджич се укриваше в продължение на 13 години от правосъдието. Той бе арестуван от сръбските специални служби в Белград през юли 2008 г. Шейсет и деветгодишният бивш президент на Република Сръбска е заплашен от доживотен затвор.

Водещи

Най-четени