Радован Караджич поиска награда, а не обвинение 16.10 | 14:31

Бившият лидер на босненските сърби говори пред съда в Хага

От Владислав Рашков

Вместо да бъда обвиняван, би трябвало да бъда награден за всичко, което съм свършил.

С тази думи бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич застана пред Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, съобщи ВВС.

Днес Караджич започна пледоарията си, защитавайки се сам и без помощта на адвокати, които отказа още в началото на процеса.

"Аз направих всичко по силите си, за да избегна войната и да намаля страданията на хората", заяви още Радован Караджич, без да показва вълнение и колебание в съдебната зала в Хага. Поведението му е напълно спокойно и уверено.

Бившият лидер на босненските сърби отхвърли отправените му обвиненията за военни престъпления през 90-те години. 
Босна и Херцеговина обяви през 1992 година излизането си от състава на бившата федеративна република Югославия, след което избухна въоръжен конфликт на Балкините между босненски мюсюлмани, сърби, хървати. Конфликтът продължи три години – до 1995 г, като в него загинаха над 100 000 души. 

Караджич е обвинен за престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на войната в Босна и особено за геноцида в Сребреница през 1995г. По време на конфликта над 7 000 босненски мюсюлмани са избити.

Караджич е подведен под отговорност и за обсадата на Сараево, която продължава 44 месеца и в резултат на която загиват 12 хил. души.

В защитната си реч днес Караджич заяви, че броят на жертвите от войната е многократно и тенденциозно завишен.

"Времето ще покаже, че обвиненията, които ми се отправят, са изфабрикувани лъжи", твърдо отсече Караджич. 

В своя защита бившият лидер изтъкна, че е "толерантен човек, който добре разбира нуждите на различните". По думите му той многократно е спирал армията на босненските сърби да осъществи пълна победа в Босна, като е спазвал изцяло международното право по време на конфликта.

"Нито аз, нито който и да било не е предполагал, че ще се стигне до геноцид на хора, които нямат сръбско потекло", каза Караджич.

Радован Караджич беше арестуван през юли 2008г., след като 13 години се укриваше от Международния трибунал и от сръбските власти. Едно от условията пред Сърбия за евроинтеграция беше именно сътрудничество с Трибунала в Хага.

Обвиненията на Караджич бяха повдигнати през октомври 2009 г., след като той екстрадиран от сръбските власти.

През юни тази година той успя да свали едно обвиненията срещу себе си - за изселване на стотици хиляди души от градове и села в Босна. Караджич обаче не успя да убеди съда в невинността си по другите обвинения.

Радован Караджич е съден заедно с командващия армията на босненските сърби Ратко Младич.

Днес в съдебната зала в Хага се очаква да влезе и първият свидетел на защитата – полковник Андрей Демуренко, който през 1995 година е бил началник-щаб на миротворческите сили на ООН в Сараево. Демуренко трябва да даде показания за минометния бострел на пазара в Сараево през август 1995 година.

Караджич поиска да призове около 600 свидетели. Тази бройка обаче няма да може да бъде изслушана в рамките на 300-те часа, с които разполага защитата. 

Водещи

Най-четени