Разби се самолет Airbus A320 на EgyptAir 19.05 | 09:11

На борда е имало 66 души, включително деца

От iNews.bg

Самолет Airbus A320 на EgyptAir, изпълняващ рейс от Париж за Египет,  се е разбил над Средиземно море, съобщи life.ru, позовавайки се на СМИ.  По последни данни на борда е имало 66 души, включително деца. 59 са били пасажерите, а екипажът – 10-членен.

Списъкът им бе оповестен преди броени минути от авиокомпанията. Пътували са 15 французи, 30 египтянина, един британец, един белгиец, двама иракчани, по един суданец, канадец, португалец, алжирец, един гражданин на Чад и един – на Кувейт.

По думите на вицепрезидента на авиокомпанията EgyptAir Ахмед Абдел, пилотите не са подавали сигналза помощ. Летците са били изключително опитни – командирът на самолета има към 6 000 летателни часа, включително над 2 000 на А320. Вторият пилот има над 2 700 летателни часа. Абдел уточнява още, че самолетът не е имал проблеми при излитането от Париж. Машината е произведена през 2003 г.

Самолетът е трябвало да кацне в Кайро в 3.05 ч мастно време. Стана ясно и, че това е бил петият полет на самолета по този маршрут  за денонощие.

Вече се обсъждат и първите версии за крушението на лайнера – допуснати са терористечна атака или буреносен облак. В специална зала в Кайро вече събират близките на пътниците, за да им съобщят официално скръбата вест.

По-рано се съобщаваше, че лайнерът е изченал от радарите на наземната служба на около 30-40 мили на север от египетския бряг. По последна информация той е влязъл на 10 мили в египетското въздушно пространство, но не е съобщил за това.

Според източник на Си Ен Ен, първоначално зад самолета е имало буря. Той, обаче, е стоял настрана от нея. Въпреки това е имало предупреждение, че буреносен фронт от Северна Африка може да представлява риск.

 

Експерти подчертават, че сега най-важното е бързо да се мобилизират ресурси за издирване, като припомнят че при инцидента с малайзийския боинг, който изчезна над Индийския океан, е изгубено ценно време и е провеждано разследване на грешното място.

Водещи

Най-четени