Разбиха мрежа за подправяне на кредитни карти 12.07 | 19:44

Българската полиция е арестувала 47 заподозрени

От Андриян Георгиев

Ключовите фигури зад организираната престъпна група, заподозряна в ощетяването на хиляди граждани на ЕС, са били арестувани в голяма полицейска операция, координирана от Европол.

Арестите са били извършени в Испания, България, Италия, САЩ, Полша и Германия.

Българската полиция е арестувала 47 заподозрени, а италианската - девет. Американската полиция е задържала двама, в Испания също са задържани двама, а един човек е бил арестуван в Полша.

Европол съобщи, че арестите са кулминация на едномесечно разследване. 

Международната организирана престъпна група е отговорна за източването на 50 млн. евро от кредитни карти чрез "скимиране" на картите и източване на банковите сметки. Групата е копирала данните на повече от 15 хил. карти.     

От Европол уточняват, че "скимирането" се случва от нелегално устройство, обикновено прикачено към банкомат или ПОС терминал в търговски обект, като устройството копира данни от магнитната лента на картата. 

Престъпната група действала от девет години и препирала печалбите си, инвестирайки в строителство на частни и обществени сгради в Кения, Кипър, Южна Африка и Русия. В акциите срещу групата полицията е конфискувала имущество за над 15 млн. евро.

Водещи

Най-четени