Размириците в Украйна достигнаха своя пик (СНИМКИ/ВИДЕО) 19.02 | 08:11

Европейският парламент ще даде извънредна пресконференция

От Цанка Донкова

Размириците в Украйна не стихват. През изминалата нощ те достигнаха своя пик. Жертвите за последните 24 часа са най-малко 18 души, като от тях 7 са служители на полицията. Ранените са над 1000 души, съобщава BBC.

Светът реагира остро на насилието. От ЕС и САЩ призоваха властите в Киев незабавно да прекратят безредиците и да се върнат на масата за преговори с опозицията.

Европейският парламент ще даде извънредна пресконференция с участието на заместник-председателя на ЕП Яцек Сариуш-Волски и председателя на комисията по външните работи Елмар Брок.

През нощта лидерът на опозицията Виталий Кличко призова още хора да се присъединят към протеста на пл. "Независимост". Протестиращите запалиха барикади, за да създадат огнен щит. Те замеряха с петролни бомби стражите на реда, които използваха гумени куршуми и шокови гранати.

"Това е остров на свободата и ние ще го защитаваме", заяви той.

Освен в столицата битки и насилие имаше и в други градове на Украйна.

Украинският президент Виктор Янукович пък обвини лидерите на опозицията за настъпилия ад. В свое обръщение към нацията той призова опозицията да се съгласи на компромис и да намери общ език в името на бъдещето на Украйна.

"Винаги съм смятал използването на сила за грешен подход. Има и по-добър и ефективен метод – да се намери общ език. Да се намери компромис. Неведнъж съм казвал колко губят властта и опозицията в такъв случай”, заяви президентът.

"Вече заплатихме доста висока цена за амбициите на онези, които жадуват за власт. Но за да не бъде дори по-голяма цената, призовавам – опомнете се! Трябва да седнем на масата за преговори и да спасим Украйна", подчерта президентът и добави: "Аз настойчиво призовавах да се въздържат от радикални действия, но не ме чуха."

Междувременно полицията за борба с безредиците щурмува лагера на антиправителствените протестиращи на централния площад, за да сложи край на продължаващата с месеци безизходица.

Водещи

Най-четени