Разпадането на ЕС се отлага! Ето го новия стар премиер на Холандия 16.03 | 08:59

Вече се говори за евентуална коалиция

От iNews.bg

Парламентарните избори в Холандия приключиха с победа на деснолибералната Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте. Това засега оставя на заден план евентуалното разпадане на Европейския съюз, защото той не говори за излизане от общността.

Сега пред Рюте стои задачата да сформира нова управляваща коалиция, което обаче ще е доста сложно. Причината – ще са необходими 4 партии.

"Холандия каза "стоп" на популизма", каза министър-председателят тази нощ.

Забележителното е, че до урните стигнаха рекорден брой хора – 81% от местните пуснаха своята бюлетина. Народната партия е с 31 от общо 150 места, следвана от три формации с по 19, сред които е и тази на Вилдерс.

"Основното ми послание към холандския народ е, че трябва да гарантираме последователност. Без експерименти в тази страна през следващите няколко години, за да продължим политиката, която средната класа и всички хора да следват и в личния си живот да се чувстват по-добре, отколкото преди 4 години.

Никакъв Нексит! Искам да поддържаме тази страна стабилна и сигурна и просперираща. Това означава, че трябва да останем членове на организации като НАТО и Европейския съюз”, каза Рюте.

Изправен пред реалностите с голямото мюсюлманско малцинство в страната и наплива на бежанците от Сирия и Близкия изток, Рюте се принуди да заеме още по-дясна позиция и така отне част от избирателите на ксенофоба Герт Вилдерс.

"Холандия се сблъска с един огромен проблем - напливът на сирийски бежанци. В крайна сметка ние успяхме да постигнем споразумения с балканските страни и Балканският маршрут беше затворен. Постигнахме споразумение с Гърция и сега гръцката граница е затворена. Постигнахме споразумение и с Турция и в резултат потокът бежанци от Сирия намаля с 90%”, заяви той.

Водещи

Най-четени