Разследване: Мафията внася в Италия петрол на "Ислямска държава" 02.08 | 16:59

"Коза ностра" с фирми-фантоми продава евтино сурово гориво от Сирия на бензиностанции на Ботуша

От iNews.bg

Италианската полиция съобщи, че вероятно значителни количества либийски и сирийски суров петрол са внасяни от местната мафия, която върти бизнес с "Ислямска държава" с контрабандно гориво в страната, предаде в. New Europe, цитиран от Фокус.

Полицията все още няма сигурни доказателства, че петролът идва от "Ислямска държава" или друга терористична организация, защото товарите минават през междинни лица, които помагат на официалните износители да прикрият следите си.

Италианската мафия внася тайно петрол в Италия, създавайки компании-фантоми в чужбина, представящи се за износители на петрол. Те продават суровото гориво директно на операторите на бензиностанции при значително по-ниски цени, а по-късно закриват фиктивните фирми. Мафията използва тази схема и за да избягва ДДС и да пере пари, посочва вестникът.

Логистиката е свързана с танкери, които се срещат с по-малки кораби край Турция или Либия. Трафикантите товарят петрола от по-малките съдове на по-големите, а след това малките се насочват отново към страната на произход, докато големите се отправят към пристанищата в Южна Италия.

По-рано миналия месец италиански разследващ журналист докладва материал на "Ислямска държава", наречен "Черните знамена от Рим", в който ислямистите сочат, че подкрепата на мафията им е необходима, за да проникнат в Италия.

Кораби "призраци" от Либия акостират на Ботуша

"Нефтът от петролните кладенци на "Ислямска държава" като че ли свършва своя път в Италия и съответно в нашите автомобили, нашите мотоциклети и нашите домове!". Така започва пък статия на римския всекидневник "Република".

Тя е озаглавена "Петролът на ИДИЛ приключва в Италия: Финансовата гвардия разследва "кораби призраци". В нея се посочва, че цитираната по-нататък информация е взета от поверителен доклад на специалното разследващо звено на италианската икономическа полиция.

Документът е посветен на ислямския тероризъм и в него се подчертава, че той на практика се финансира и чрез стигащия до италианските рафинерии петрол от контролираните от него територии.

Според обобщената от "Република" схема на контрабандата маршрутите, по които нефтът на ИДИЛ стига до Апенините, са основно два и са морски – този от Сирия пристига с пълнени по границата й с Турция танкери, а този от Либия – с незаконни катери–цистерни, пълнени в контролирани от терористите пристанища.

Интересното е, че и първите, и вторите, били претоварвани посред нощ на италиански или малтийски танкери в международни води на около 60 мили южно от о. Малта. Докато траела операцията въпросните кораби изключвали уредите си за сателитно следене и в течение на няколко часа те потъвали в абсолютна неизвестност. След това опразнените плавателни съдове поемали към отправните си пристанища, а напълнените - към петролните терминали на о. Сицилия и в континенталната част на Италия.

Освен това известни количества нефт пристигали в Тунис по суша, където били товарени за директен превоз в Италия или Франция. За незаконния трафик на суровия петрол пък се грижели италиански и малтийски брокерски дружества, които макар че били създадени неотдавна, вече въртели обороти за десетки милиони евро.

Те плащали на ИДИЛ в брой по 25-30 долара на барел, реализирайки от препродажбата между 100 и 200% печалба.

Италианската мафия печели доста от контрабандата с петрола на ИДИЛ, твърди още "Република". Мафията разкривала външнотърговски дружества в чужбина, купувала чрез тях от ислямските терористи огромни количества бензин или дизел, след което доставяла горивата директно на бензиностанции в Италия на занижени цени.

После въпросните дружества били закривани с цел да се заличат следите на "Коза ностра".

Водещи

Най-четени