Ракета се взриви на американския космодрум „Кейп Канавъръл” 01.09 | 18:11

Инцидентът се е случил по време на последни изпитания, тя трябвало да излети в събота

От iNews.bg

Ракета се е взривила на американския космодрум "Кейп Канавъръл”. Става въпрос за модела Falcon 9, собственост на частната компания SpaceX. След серия от взривове ракетата е била напълно унищожена. За момента няма постъпили данни за пострадали хора, но имуществените загуби са огромни.

Причините за взривовете все още не са ясни, но се знае, че са настъпили по време на едни от финалните изпитания на Falcon 9. Планирано е било ракетата да излети в Космоса тази събота, 3 септември, съобщава говорителят на НАСА Карън Нортън. Ракетата е трябвало да изведе в орбита израелски спътник. Той също е бил унищожен, тъй като вече е бил прикачен. Според местните власти вследствие на взривовете не е възникнала опасност за населението в района.

Това не е първият инцидент с този тип ракета на "Кейп Канавъръл”. Последният е от 28 юни м.г. Тогава Falcon 9 се взриви по време на полет, минути след изстрелването, припомня ТАСС. Към нея беше прикачен товарният космически кораб Dragon. Тогава също нямаше пострадали хора, отломките паднаха в Атлантическия океан. Причината за взрива беше в авария в резервоара с течен кислород, разположен в последната степен на ракетата.

Водещи

Най-четени