Ракетата на Северна Корея може да удари Аляска 09.04 | 12:47

Изстрелване ще има, но операцията се провежда с мирна цел, казват от Северна Корея

От Вероника Стойновска

Северна Корея не се отказва от намерението си да изстреля ракета, която трябва да излезе в околоземна орбита и която предизвика опасенията на Южна Корея, Япония, САЩ и дори Русия. Операцията трябва да се осъществи тази седмица, между 12 и 16 април, пише Reuters.

Unha-3 е почти същия модел ракета, каквато Северна Корея изстреля над Япония през 2009 година и която в последствие се приземи след 3 800 км полет. Новата ракета ще бъде с летателен обхват от 6 700км, с възможност да пренася товар с тежест до 1000 кг. Най-близката до Северна Корея точка, която е американска територия, е Аляска. Тя се намира на 5 000 километра. 

Севернокорейските власти обясняват, че ракетата ще съдържа само метеорологичен сателит, противно на опасенията на Южна Корея и САЩ, че това всъщност е тест на балистична ракета. И макар че рискът от излизане от курса на ракетата е малък, то притесненията за навигацията остават големи.

До площадката за изстрелването на 30-метровата ракета Unha-3 и нейният сателит бяха допуснати и международни кореспонденти. Мястото на изстрелването се намира близо до границата с Китай.

Северна Корея беше обявила, че изстрелването на ракетата ще стане на 15 април. Тогава се пада стотната годишнина от рождението на Ким Ир Сен. Операцията се прави и с цел укрепване на престижа на настоящия държавен глава Ким Чен-ун, който пое поста през миналия декември.

Вторият етап от изстрелване на ракетата предвижда отделяне на сателита над морето на запад от Филипините, на около 3000 км от началната точка. Експертите поясняват, че там е първата възможност за падане на ракетата, ако случайно нещо се обърка.

Ако Северна Корея успешно достигне до третия етап на операцията, това би било знак за усъвършенствано на технологиите и капацитета за производството на ракети, които биха могли да носят междуконтинентална ядрена бойна глава.

Когато през 2009 година беше изстреляне последната подобна ракета от страна на Северна Корея, някои експерти казаха, че е достигнат успешно третият етап от операцията, но според повечето експерти тогавашното изстрелване на сателит е завършило неблагополучно.

Полетът на сегашната ракета е предвидено да приключи на западния бряг на Корейския полуостров.

Водещи

Най-четени