Расистки скандал с Йотингер може да му коства поста на Кристалина 02.11 | 18:04

Германският еврокомисар отказва да се извини, евродепутати ще разглеждат поведението му

От iNews.bg

Брюксел се намира във вихъра на расистки скандал, след като гелманският еврокомисар по дигитална икономика, който го предизвика, изглежда се измъкна от него, съобщи "Нюзуик".

Става дума за Гюнтер Йотенгер, който витналата седмица в Хамбург по време на своя реч изпозва определението "очи като цепки" за китайския народ.

Йотингер обаче упорито отказва да се извини за думите си подчерта, че "слушателите трябвало да разберат думите ми в по-широк контекст", отбелязва американско списание, цитирано от БГНЕС.

Членове на Европарламента допускат, че скандалът може и да ги разубеди да одобрят Йотингер за еврокомисар по бюджета и човешките ресурси и зам.-председател на ЕК на мястото на подалата оставка Кристалина Георгиева, посочва още изданието.

Президентът на Съюза на либералите и демократте за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстад каза в парламента в Страсбург, че евродепутатите "ще разгледат подробно поведението на Йотингер по време на парламентарното слушане в бюджетната комисия".

"Ние не само ще проверим дали той е подходящ за ролята на вицепрезидент на Комисията, но и ще го разпитаме внимателно за казаното от него напоследък", заяви депутатът.

Заместничката на Верхофстад пък допълни, че "расистки, секситски или хомофобски разговори при закрити врата не са приемливо поведение за европейски комисар". Според нея Йотингер трябва да убеди евродепутатите, че действително уважава европейските ценности.

Водещи

Най-четени