Расмусен: НАТО прекратява сътрудничеството с Русия 07.08 | 18:21

Северноатлантическият алианс взел решение да повиши нивото на подкрепа с Украйна

От Антония Михайлова

НАТО прекратява сътрудничеството с Руската федерация. Това заявил генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен по време на среща с говорителя на Върховната Рада на Украйна Александър Турчинов, съобщава ИТАР-ТАСС.

"Северноатлантическият алианс прекратява сътрудничеството с Руската федерация, укрепва колективната отбрана за защита на всички членки на НАТО и взе решение да повиши нивото на подкрепа и сътрудничество с Украйна", заявил генералният секретар.

Както съобщава пресслужбата на Върховната Рада, Расмусен изразил надежда, че "срещата на върха Украйна–НАТО, която трябва да се състои през септември, ще позволи да се направят нови конкретни крачки в регулирането на продуктивното сътрудничество между двете страни". При това той отбелязал, че "Украйна се нуждае от комплексни реформи, по-конкретно във военната сфера, и Върховната Рада трябва да играе тук важна роля".

"Няма да гадаем какво има наум Русия"

На 6 август официалният представител на Северноатлантическия алианс Оана Лунгеску в разпространено заявление изказала опасения, че Русия може да насочи войска в Източна Украйна под формата на миротворческа или хуманитарна мисия. В документа се твърди, че Русия е "концентрирала по границата с Украйна до 20 000 военни, което предизвиква сериозна загриженост и подкопава усилията за търсене на дипломатическо регулиране на конфликта".

"Няма да гадаем какво има наум Русия, но виждаме какво прави тя в региона", се отбелязва в заявлението на НАТО. Според Лунгеску конфликтът в съседната страна се подклажда от Москва. "Продължаваме да призоваваме Русия да оттегли своите сили от границата с Украйна", съобщила Лунгеску. По думите ѝ Москва следва да "окаже влияние" на опълченците, за да "свалят оръжие и да се откажат от насилието".

На 1 април т.г. НАТО обяви преустановяване на "целия комплекс военно и гражданско практическо сътрудничество с Русия" в резултат на кризата в Украйна. В заключителното изявление на Съвета на НАТО на ниво външни министри се отбелязва, че алиансът е решил "да продължи провеждането на заседание Русия–НАТО на ниво посланици и нагоре", за да съхрани възможността за диалог с Руската федерация, на първо място за кризата в Украйна.

"Нашата цел – създаването в Евроатлантическия регион на единна зона на мира, свободата и безопасността – остава неизменна, но тя е подложена на сериозно изпитание във връзка с действията на Русия", се подчертава в заявлението на Съвета на НАТО.

Вътрешните министри на алианса за пореден път повторили, че не признават влизането на Крим в състава на Русия, законността на референдума в Крим и подкрепят "териториалната цялост, суверенитет и независимост на Украйна". Те приветствали изпращането на мисия на ОССЕ в Украйна.

Водещи

Най-четени