Расте броят на загиналите при атентатите в Шри Ланка 22.04 | 09:31

Най-малко 290 жертви и 452-ама ранени при взривовете в църкви и хотели, окървавили католическия Великден вчера

От iNews

Най-малко 290 са жертвите на серията от осем експлозии, които разтърсиха Шри Ланка в неделя. 500 са ранени в атентатите, които бяха насочени към църкви и хотели. 24 души са арестувани и според военния министър Руван Виджевардене виновниците са религиозни екстремисти. Все още никой обачe не е поел отговорност за терористичния акт.

Премиерът на страната Ранил Викремесингхе призна, че службите за сигурност са получили информация за възможна атака преди 10 дни и заяви, че правителството трябва да разследва защо не са предприети никакви действия. В информацията чуждестранна разузнавателна агенция е съобщила, че групировка, наречена NTJ (National Thowheeth Jama’ath) планира да извърши самоубийствени атаки срещу църкви, както и срещу посолството на Индия в Коломбо. NTJ е радикална мюсюлманска групировка в Шри Ланка, която се появи миналата година и вече е свързана с няколко вандалски прояви срещу будистки храмове в страната, посочва БГНЕС.

Жертвите са основно шриланкийци, но има около 30 чужденци, сред които петима британци, трима индианци, японец и др. Шестима българи е имало в един от атакуваните хотели, но те не са пострадали по информация на нашето външно министерство.

Българското посолство в Делхи е в постоянен контакт по линия на местното консулско сътрудничество с посолствата на страните от ЕС в индийската столица, където се подава актуална информация от Коломбо, включително и от болниците, в които са настанени пострадалите, съобщават отМВнР. Дипломатичното ни представителство е на разположение за оказване на съдействие на сънародниците ни.

До този момент още двама български граждани, намиращи се на около 100 км от Коломбо, са се обърнали към посолството ни в Делхи. Единият от тях е информирал, че е в безопасност, но трябвало да излети тази нощ от Шри Ланка и потърсил съвет дали да предприема пътуване до столицата. Другият е на почивка и също е в безопасност, но разбрал от близките си в България, че всички чужденци се евакуират от Шри Ланка. И двамата са били посъветвани да не предприемат пътуване към Коломбо, да изчакат обстановката в столицата да се успокои, да следят актуалната информация и да поддържат връзка с близките си и с посолството. Сигнали и молби за съдействие се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център”: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.

Веднага след атентатите властите блокираха социалните мрежи и приложения като whatsup, за да предотвратят разпространението на дезинформация и слухове. Въведен е полицейски час от 18.00 до 6.00 часа местно време.

-------

Кървавият Великден започна в ранните часове на неделния ден, когато бяха взривени три луксозни хотела - "Шангри Ла", "Синамън гранд" и "Кингсбъри". Експлозии прогърмяха и в три католически църкви – "Свети Антоний” в столичното предградие Кочикаде, "Свети Себастиан” в Негомбо – северно от столицата и "Цион” в Батикалоа в източната част на острова. Последваха още две експлозии, за които се предполага, че са станали при преследване на част от терористите - едната в малък хотел в южния столичен квартал Дехивала, при която са загинали двама полицаи, а другата в къща в предградието Оругодавата, при която също са загинали полицаи. Източник от силите на реда, пожелал анонимност, заяви, че атентаторът-самоубиец се е взривил, когато полицаите са влезли в къща в северно предградие на столицата Коломбо, за да извършат обиск. При ударната вълна се е срутил изцяло вторият етаж на сградата и отломките са затрупали полицаите.

Вчерашните експлозии са най-смъртоносният терористичен акт в страната от 10 години насам, когато Шри Ланка сложи край на опустошителната гражданска война.

Водещи