Расте броят на удавените днес мигранти Егейско море, вече са 24 28.01 | 16:52

10 от жертвите са деца, издирват се телата на още 11 души

От iNews.bg

Броят на загиналите мигранти при днешния инцидент в Егейско море достигна 24 души, като 10 от жертвите са деца. Гръцката брегова охрана издирва телата на още 11 души, които са обявени за изчезнали. Трагедията е станала тази сутрин край бреговете на гръцкия остров Самос. На борда на потъналата лодка е имало 45 души, от които десетина са били спасени, съобщи AFP.

Това е вторият подобен инцидент в рамките само на два дни. Лодка с мигранти вчера потъна край остров Кос. При инцидента загинаха 7 души, от които 2 деца, припомня агенцията.

Фаталните инциденти като този продължават да са ежедневие, като почти винаги сред удавените в Средиземно море на път за Западна Европа има деца. Над 3000 души са се удавили във водите на Егейско море от пристигналите в Европа по този маршрут над 800 000 души.

Темпът на трагедиите не намаля сериозно нито заради студените месеци, нито заради сделката между ЕС и Турция, при която южната ни съседка обеща да положи повече усилия за задържане на мигрантите на своя територия и ограничаване на човешкия трафик към Европа.

В рамките на споразумението Анкара ще получи над 3 млрд. евро.

Вчера Европейската комисия постави срок от 3 месеца на Гърция да подобри регистрацията на мигрантите, пристигащи на островите й, като мярка за ограничаването на потока.

Една от новите "горещи точки" за посрещане и регистриране на мигранти ще е именно остров Самос, допълва МИА.

 

 

Водещи