Рахой отива в Каталуния да агитира за единство 12.11 | 10:38

Испанският премиер ще открие предизборната си кампания за изборите в автономията

От iNews.bg

Испанският премиер Мариано Рахой пристига в Каталуния. Това ще е първото му посещение там след ескалацията на напрежението, обявяването на декларацията за независимост, отмяната й от страна на Мадрид и поемането на властта от централната власт в Испания. Очаква се той да пристигне в Барселона в 11:00 ч. местно време. Официалният повод за посещението му е старта на кампанията на неговата партия преди гласуването през следващия месец, предаде БГНЕС.

Визитата на Рахой идва две седмици, след като той уволни каталунския лидер Карлес Пучдемон и правителството му, преустанови автономията на региона и призова за нови избори на 21 декември. Вчера близо 750 000 каталунци протестираха срещу задържането на регионалните политици заради искането им за независимост от Испания. Демонстрантите се събраха на булеварда до сградата на регионалния парламент, размахвайки каталунски знамена за независимост и крещейки "Свобода!" докато някои от тях държаха плакати с надпис "SOS демокрация". Това стана ден, след като бившата председателка на каталунския парламент Карме Форкадел бе освободена под гаранция в размер на 150 000 евро. Тя е една от няколкото висши каталунски политици, за които бяха издадени заповеди за арест, след като регионът обяви независимостта си от Испания по-рано миналия месец.

Междувременно отстраненият каталунският президент Карлес Пучдемон и петима министри трябва да се явят пред белгийски съд следващата седмица във връзка с издадена от Испания международна заповед за ареста им. Пучдемон в момента се намира в Брюксел. Осем души от кабинета му бяха задържани миналата седмица по обвинения в противодържавна дейност, бунт и злоупотреба с държавни средства заради участието си в обявяването на каталунската независимост.

Кризата в Каталуния предизвика загриженост в Европейския съюз, докато блокът се занимава с Брекзит, основно заради несигурността относно съдбата на 7,5 милиона души в региона. Повече от 2 400 предприятия вече преместиха своето юридическо седалище другаде.

Водещи

Най-четени