Реакторите на "Фукушима" могат да бъдат въведени отново в експлоатация 11.07 | 09:42

Ако преминат първата фаза на двустепенните стрес-тестове

От Петя Михайлова

Реакторите на атомната електроцентрала Фукушима могат да бъдат въведени отново в експлоатация, ако преминат първата фаза на двустепенните стрес-тестове, заявиха представители на японското правителство, цитирани от РБК.

Възможността за въвеждане на реакторите на авариралата "Фукушима" отново в експлоатация се разглежда заради важността на централата и на други АЕЦ за икономиката на Япония. Същевременно японското правителство се опитва да запази оператора на Фукушима - компанията ТЕПКО "на повърхността" заради това, че подконтролните компании на атомния комплекс снабдяват с електроенергия региона, който обезпечава 40% от японския БВП (ТЕПКО снабдява с електричество региона Канто, префектура Яманаси и източната част на префектура Шизуока).

Миналата седмица японските власти заявиха намерението си да проведат стрес-тестове на всички АЕЦ на територията на страната, което предизвика паника сред представителите на сектора.

След земетресението от 11 март 2011 г. правителството взе решение да провери устойчивостта на всичките си ядрени централи към различни видове стихийни бедствия, сред които силни земетресения със сила 9 по Рихтер и 15-метрови цунами.

Водещи

Най-четени