Реакции на световните лидери след смъртта на Мандела 06.12 | 14:18

Мандела ще продължи да вдъхновява борците за свобода по целия свят, заяви Оланд

От Елица Елефтерова

Ето какви са реакциите на хората по целия свят на новината, че първият чернокож президент на Южна Африка и на антиапартейд икона Нелсън Мандела почина на 95-годишна възраст.

Южноафриканският президент Джейкъб Зума обяви смъртта на Нелсън Мандела, заявявайки, че Южна Африка е загубила "най-големия си син", и призова южноафриканците да се водят от "достойнството и уважението", които Мандела олицетворяваше. "Въпреки че знаехме, че този ден ще дойде, нищо не може да намали чувството ни за дълбока и трайна загуба", заяви той.

Президентът на САЩ Барак Обама малко по-късно заяви: "Загубихме един от най-влиятелните, смели и дълбоко добри хора, с който сме споделили времето си на тази земя."

"Благодарение на ревностното си достойнство и непреклонна воля да пожертва собствената си свобода за свободата на другите, Мадиба трансформира Южна Африка и всички нас. Неговият път от затворник в президент въплъщава обещанието, че хората и страните могат да се променят към по-добро."

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че Мандела "ще продължи да вдъхновява борците за свобода, както и да дава увереност на хората защитаващи справедливи каузи и универсални права".

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че "политическото завещание на ненасилие и осъждане на всички форми на расизъм" на Мандела ще продължи да вдъхновява много хора.

Според нигерийския президент Гудлък Джонатан Мандела е "вдъхновение за потиснатите народи по целия свят", който е направил "неповторими лични жертви".

Бразилският президент с български произход Дилма Русеф заяви, че Мандела "ще ръководи всички онези, които се борят за социална справедливост и за мира в света". Индийският политик Манмохан Сингх заяви, че ни е напуснал един "гигант сред мъжете".

Водещи

Най-четени