Резолюция на ООН за 1-месечно спиране на огъня в Сирия 25.02 | 10:31

В последния момент текстът бе променен, за да бъде одобрен и от Русия

От iNews.bg

След няколко отлагания Съветът за сигурност на ООН одобри резолюция за Сирия. Тя беше приета единодушно и настоява за незабавно 30-дневно прекратяване на огъня на цялата територия на страната. Целта е да достави хуманитарна помощ и да бъде организирана евакуация на болни и ранени, предаде БНТ.

В последната минута, вносителите промениха текста, за да получат подкрепата на Русия. През изминалата седмица при въздушни удари в бунтовническия анклав Източна Гута загинаха над 500 души.

Документът беше подкрепен от всичките 15 държави-членки на Съвета за сигурност. В резолюцията се настоява "всички страни незабавно да прекратят военните действия" и да спазват "хуманитарната пауза за най-малко 30 дни, на цялата територия на Сирия." Това ще създаде условия за "незабавна доставка на хуманитарна помощ" на населението, както и "евакуацията на тежко болните и ранените", се посочва в документа, предаде БГНЕС. Според резолюцията, примирието няма да важи за операциите срещу групировката "Ислямска държава" и други терористични организации. По същия начин се процедираше и при предишни договорки за сваляне на оръжията.

Според резолюцията, примирието няма да важи за операциите срещу групировката "Ислямска държава" и други терористични организации. По същия начин се процедираше и при предишни договорки за сваляне на оръжията.

Водещи

Най-четени