Реки от кръв заляха Киев 20.01 | 09:36

Полицията и протестиращите отново влязоха в сблъсък

От Христина Рафаилова

Стотици души бяха ранени в Украйна при поредните сблъсъци между полицията и протестиращите снощи в Киев. 

След кървавите събития президентът Виктор Янукович се съгласи да се срещне с демонстрантите, информира BBC.  

До стълкновението се стигана, след като група активисти се опитаха да стигнат до парламента. 

Причината за новата вълна от насилие стана закон, който ограничава основните свободи на гражданите. Заради текста, забраняващ протестите, хиляди се събраха на площад "Евромайдан"

Според местните медии протестиращи, участвали в сблъсъците, са били крайнодесни активисти. Те налетели на полицията в близост до стадиона на "Динамо Киев". Демонстрантите започнали да целят органите на реда със сигнални ракети, пиратки и петролни бомби. 

Полицията отвърнала на удара със сълзотворен газ и сигнални ракети. Униформените пробвали да разпръснат с водни струи демонстрантите. 

От вътрешното министерство заявиха, че това са екстремисти и провокатори и призоваха хората да не ги следват.  От там информираха, че полицията е заснела всичко и заради сблъсъците е стартирало наказателно производство. Десетки са били задържани след сблъсъците.

Късно вечерта вчера държавният  глава обяви, че работна група, начело със секретаря по национална сигурност и отбрана, ще се срещне с протестиращите в опит да бъде потушена кризата. 

Янукович е провел и лични разговори по телефона с опозиционните лидери, за да се увери, че са готови на разговори с управляващите. 

Опозиционерите предупредиха, че очакват реални резултати от срещата и няма да позволят на президента да ги използва, за да печели време. 

Водещи

Най-четени