Рекорден брой имигранти са опитали да достигнат ЕС през Гърция 07.08 | 20:38

Фронтекс поиска повече помощ от страните-членки

От iNews.bg

Рекордните 49 550 имигранти са опитали до достигнат Европейския съюз през Гърция миналия месец. Това е над регистрирания брой нелегални имигранти в страната за цялата 2014 г., съобщи днес агенцията за външните граници на ЕС (Фронтекс) и призова държавите от съюза да предоставят повече ресурси, предаде DPA.

Близо 130 500 имигранти са засечени по гръцките граници през първите седем месеца на годината, което е пет пъти повече спрямо същия период на миналата година, посочи Фронтекс.

Девет от 10 имигранти са сирийци или афганистанци, като има "съществено увеличение" на броя на пакистанците.

Имигрантите се прехвърлят от Турция към гръцките острови Лесбос, Хиос, Кос и Самос. Заради краткото разстояние контрабандистите натъпкват имигрантите в малки лодки, в резултат на което граничните патрули често трябва да се справят и с инциденти, включително спасителни и издирвателни операции, отбеляза Фронтекс.

 Агенцията за външните граници на ЕС помага на Гърция с наблюдение по морските й граници в рамките на операция "Посейдон", в която са ангажирани 14 патрулни лодки и кораба, два хеликоптера и два самолета. Преди два месеца агенцията поиска от страните от ЕС да увеличат приноса си към "Посейдон", както и към операцията на Фронтекс в Унгария, която също се бори с увеличен имиграционен поток.

"За съжаление до момента не сме получили достатъчно оборудване и гранични служители", заяви заместник изпълнителният директор на Фронтекс Гил Ариас в изявление. "Призовавам страните - членки на ЕС, да обмислят изпращането на по-голяма помощ. Въпреки допълнителните средства ние може да не бъдем в състояние да помогнем на страните, които се нуждаят от помощ, ако не получим необходимото оборудване", предупреди той.

Оборудването включва лодки, самолети и патрулни коли, по думите на говорителката на Фронтекс Изабела Купър.

Европейската комисия се готви да започне да отпуска помощ на Гърция, предвидена във Фонда на ЕС за убежище, миграция и интеграция. Гърция все още трябва да изпълни някои технически условия, заяви говорителката на Европейската комисия Наташа Берто.

"Следващата седмица ние се надяваме да одобрим гръцката национална програма, така че да можем да отпуснем първия транш от този фонд", каза говорителката.

Гърция може да получи общо 260 милиона евро от този фонд до 2020 г., а други 166 милиона евро са предвидени от фонд за управление на границите.

Водещи

Най-четени