Референдум в Дания позволи на евроскептичната страна да стане част от отбранителния вал на ЕС 02.06 | 11:15

"Дания изпрати важен сигнал. На нашите съюзници в Европа и НАТО и на президента Владимир Путин. Ние показахме, че когато Путин нахлува в една свободна страна и заплашва стабилността на Европа, ние, другите, се обединяваме", заяви премиерката на Дания Мете Фредериксен

От iNews.bg

Голямо мнозинство от датчаните (66,9 процента) е подкрепило интегрирането на страната им в политиката за отбрана на ЕС. Това показват резултатите от всички преброени бюлетини от референдума, произведен по въпроса вчера, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Дания изпрати важен сигнал. На нашите съюзници в Европа и НАТО и на президента Владимир Путин. Ние показахме, че когато Путин нахлува в една свободна страна и заплашва стабилността на Европа, ние, другите, се обединяваме", заяви премиерката на Дания Мете Фредериксен пред свои симпатизанти.

"Има една Европа преди 24 февруари, преди руската инвазия, и една Европа след това", допълни тя.

Две седмици след руската инвазия премиерката на Дания обяви постигнато споразумение с повечето от партиите в парламента да се произведе референдум по въпроса дали Дания да се присъедини към европейската отбранителна политика. Досега страната се ползваше с право на изключение от нея. Повечето от партиите в парламента постигнаха и съгласие да се увеличат инвестициите в отбраната, за да се преодолее прагът от 2 процента от БВП, за който настоява алиансът.

Министър-председателката Мете Фредериксен и съпругът ѝ Бо Тенгберг отива да гласуват на 1 юни 2022 г. Снимка АП / БТА

Дания, която е традиционно евроскептична страна, получи през 1993 г. правото на серия от изключения от някои европейски политики. Така например страната не е участвала в нито една военна мисия на ЕС досега заради това, че не беше част от общата европейска политика в областта на отбраната.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел приветстваха историческия вот в Дания.

"Приветствам силното послание за ангажираност към нашата обща сигурност, изпратено от датския народ", написа в Туитър Фон дер Лайен. Тя изрази увереност, че Дания и ЕС ще извлекат полза от това решение.

"Народът на Дания направи исторически избор", допълни пък Шарл Мишел.

Водещи

Най-четени