Референдумът в Каталуния напомни за Гражданската война в Испания (ВИДЕО) 01.10 | 13:00

Испанската полиция разбива и затваря изборни секции, има ранени граждани

От iNews.bg

До очаквани ексцесии и сблъсъци между полиция и граждани доведе провеждащият се днес в Каталуния забранен от Мадрид референдум за отцепване на най-богатата провинция от Испания. Централната власт на страната, която не признава допитването за независимост, изпрати десетки хиляди полицаи от цялата страна в Барселона и останалите каталунски градове, за да не позволят на гражданите да гласуват. 

Испанската полиция си проби път в избирателната секция в Херона, където регионалният лидер на Каталуния трябваше да гласува в спорния референдум за независимост, съобщава АП. Това стана непосредствено преди каталунският премиер Карлес Пучдемон да пристигне, за да гласува на референдума за независимост, съобщи Ройтерс.

Полицията използва брадви и чукове, за да разбие прозорците на спортния център "Sant Julia de Ramis" близо до град Херона, използван за избирателна секция и да отвори насила вратите.

Кадри от мястото показват полицаи с каски и щитове да претърсват центъра, очевидно търсейки урни, докато желаещи да гласуват пеят каталунския химн с вдигнати във въздуха юмруци, посочва Ройтерс.

Избухнали са сблъсъци между властите и хората, чакащи да гласуват в центъра в хирона, съобщава АП. Една жена е ранена и изнесена на носилка от парамедици. Към момента няма информация за други жертви.

Въпреки това обаче Пучдемон е успял да гласува на друго място, съобщи Ройтерс.

Местните медии съобщават за униформени и около училища, използвани за избирателни секции, както и че в полицията е спряла интернета в секциите.

Хиляди каталунци започнаха да се редят тази сутрин на опашки пред училища и други сгради, обозначени като изборни секции за днешния референдум за независимост на Каталуния.

Много активисти прекараха тази и миналите нощи пред изборните секции, включително и завардиха входовете с автомобили и селскостопанска техника, за да попречат на властите да разтурят изборните секции.

Има включително и съдебната заповед гражданите на Каталуния да напуснат помещенията, след като Конституционният съд в мадрид отмени референдума. Испанското правителство твърдо стои зад позицията си, че референдумът е незаконен.

Регионалните сепаратистки лидери обаче се заканиха да го организират въпреки това и призоваха имащите право на глас 5,3 милиона избиратели да гласуват. С постове в социалните мрежи те призовават каталунците да оказват мирна съпротива на властите, но да дадат своя глас. Гласуването започна в 9 ч. сутринта, местно време и ще продължи до 20 ч. Местните власти предвиждат висока избирателна активност.

В бюлетините за гласуване на референдума има само един въпрос: "Искате ли Каталуния да стане независима държава под формата на република?". Възможните отговори са "да" и "не".

"Днешният ден е изключително важен за демокрацията", заяви в интервю вицепремиерът на каталунското правителство Ори ол Джукерас за телевизионния Канал 3.

"Ние преодоляхме много препятствия, но нищо няма да ни спре", допълни той и обясни позицията на местните власти, че ако "ние не защитим своите права, то кой би ги защитил".

Вчера в Барселона се проведе голяма демонстрация от противници на референдума. Протестиращите развяваха испанското знаме и плакати "Каталуния - това е Испания". Те свалиха надписа "Повече демокрация", който бе разположен на сградата на кметството.

Водещи

Най-четени