Решаващо гласуване в гръцкия парламент 27.09 | 11:28

Решава се налагането на извънреден данък върху недвижимото имущество в размер на 3-16 евро на кв.м.

От Олга Андреева

Гласуване от решаващо значение ще се състои днес в гръцкия парламент по поправките в законопроекта с извънредния данък върху недвижимото имущество.

Гласуването се провежда на фона на опасения, че нарастващото недоволство в рамките на управляващата социалистическа партия ПАСОК би могло да доведе до "предателство" при гласуването, както и на фона на масовите социални протести срещу новите икономически мерки, утежняващи гръцките домакинства.

Според Wall Street Journal изходът от днешното гласуване дори би могъл да отвори нова глава в дълговата криза на Европа.

Извънредният данък върху недвижимото имущество, който е част от пакета с антисоциални мерки на кабинета, които целят да удовлетворят международните кредитори, увеличавайки приходите и гарантирайки нов транш от спасителния заем, ще засегне около 5 милиона собственици на имущество в страната.

Данъкът предвижда да се внесе на две вноски за 2011 г. и на четири за 2012 г. При изчисляването му ще се вземе предвид зоната, в която се намира имотът, като новопостроените сгради ще бъдат облагани с по-висока такса. Ставката ще бъде от порядъка на 3 до 16 евро на квадратен метър, а увеличението за новите сгради достига 25%, уточнява в. "Та неа". В случай, че таксата на бъде платена, ще бъде спирано електричеството на домакинствата и то няма да бъде пускано, докато задължението не бъде погасено.

Във връзка с гласуването на мярката от синдиката на държавните служители АДЕДИ призоваха депутатите да не я подкрепят. В свое съобщение синдикатът заяви: "С непрестанните извънредни варварски мерки срещу работещите и пенсионерите, кабинетът води към отчаяние и безизходица милиони домакинства, които вече не могат да покрият основните си финансови задължения".

Двата основни синдиката в Гърция вече обявиха общонационални стачки за 5 и 19 октомври, които ще парализират цялата страна и заявиха готовността си да продължат с протестите, ако бъдат приети и нови мерки за орязване на заплати налагане на допълнителни данъчни тежести.

Финансовият министър Евангелос Венизелос, който през уикенда участва в годишната сесия на МВФ във Вашингтон, готви оповестяването на нови мерки за икономии, коментират медии.

По последни данни на Общата конфедерация на труда в Гърция (ГСЕЕ), цитирани от в. "Навтемборики", безработицата в страната е стигнала нивата от 1960 година – 22-23%. През 1961 г. безработните са били 864 000 души или 26,4% от трудово активното население, което тогава е било 3 640 000 души. Данните на ГСЕЕ сочат още, че от 2009 до 2011 г. броят на безработните в Гърция се е увеличил с 61,5%, а от 2008 г. - с 95%.

Водещи

Най-четени