Рим иска спешна среща на здравните министри на ЕС заради 2019-nCoV 30.01 | 09:29

Никоя страна не може сама да се справи, трябва силна международна координация, казва Роберто Сперанса

От iNews.bg

Роберто Сперанса, министър на здравеопазването на Италия, предложи свикване на спешна среща на министрите на здравеопазването от ЕС, за да се обсъди разпространението на коронавируса в Европа, предаде БГНЕС.

"Ситуацията е много сериозна, не трябва да се подценява. Трябва да бъдем много внимателни, но не трябва да предизвикваме паника. Предложих да се свика спешна среща на европейските министри. Говорим за девет случая (на коронавирусна инфекция – бел. ред.), в цяла Европа, няма да предизвикваме паника”, каза Сперанца в популярно телевизионно предаване в италианската държавна телевизия РАИ.

По-рано, изказвайки се на публично събитие в Рим, италианският здравен министър подчерта, че "международната координация е ключът към решаването на проблема с коронавируса".

"Никоя от страните не може да се справи сама с това. Сега се нуждаем от нова силна международна координация. Ние сме в постоянен контакт със СЗО”, заяви министърът, цитиран от информационната агенция Adnkronos.

Сперанца подчерта, че италианските власти, без да чакат специални инструкции от СЗО, "са поставили възможно най-високото ниво на заплаха за общественото здраве и ще се опитат да запазят този твърд и сериозен подход, като избягват паниката". Той похвали усилията на КНР по отношение на епидемията, възникнала в страната. Според него "Китай прави всичко възможно и има значителни резултати, за да реши проблема с коронавируса”.

Водещи

Най-четени