Римски шлем за 300 хил. лири на търг в Лондон 07.10 | 15:00

Реално постигнатата цена на предстоящия търг може да се окаже и по-висока

От

Автентичен и добре запазен параден шлем от времето на Римската империя ще бъде продаден на търг днес, пет месеца след като беше открит в Северна Англия.

Той се отличава с изчистени черти на лицевата част на маската, къдрава коса и островърха шапка, съобщава CNN.

Оценен е на стойност между 200 хил. и 300 хил. британски лири, но може да бъде продаден на много по-висока цена в аукционна къща „Christie’s“ в Лондон. Там са кръстили шлема „Crosby Garrett“ - на мястото, на което е бил открит през май тази година. Едноименното селище се намира на 45 мили от границата с Шотландия. Шлемът е забележителен пример за римското металообработване в неговия разцвет и датира от 1-2 век преди новата ера.

Шлемът се състои от две части: самият островръх шлем и лицева част. Лицевата част е с отворени очи, което е позволявало на носещия го да вижда по време на конните игри в империята – познати като hippika gymnasia.

На върха на шлема има малък грифон, седнал с разперени криле. Дясната му лапа е вдигната и поставена на ръба на малка амфора.

Грифонът е приказно същество с тялото на лъв и глава и криле на орел. Изобразяван в гръцката митология. Грифоните са “кучетата на Зевс”. Те са впрегнати и в колесницата на Немезида – богинята на отмъщението и символизират бързото възмездие, което би сполетяло всеки, извършил престъпление.

Водещи

Най-четени