Риск от нови атентати заплашва Европа и САЩ 20.11 | 08:10

„Ислямска държава“ отправи нови заплаши към Барак Обама и Франсоа Оланд

От iNews.bg

Бойци от "Ислямска държава" разпространиха видеозапис, в който заплашват Белия дом със самоубийствени атентати и коли бомби, и се заканват да извършат още атаки във Франция.

Шестминутният запис, публикуван от екстремисти от Ирак, приветства парижките атентати, показва преводът от арабски език на американския център за наблюдение на ислямистки сайтове SITE.

На записа, озаглавен "Париж преди Рим", боец от "Ислямска държава" се заканва да срине френски паметници и плаши с нападение и срещу Белия дом. Друг екстремист заплашва директно президентите на САЩ и Франция.

Ден по-рано групировката разпространи видео с известни места в Ню Йорк, с намек, че те също са мишена.

Говорителят на Държавния департамент Джон Кърби каза за CNN, че се анализира достоверността на записите. Той увери, че американското правителство се отнася сериозно към заплахите.

Директорът на американското Федерално бюро за разследване Джеймс Коми обаче твърди , че на американска земя няма заплаха да бъдат извършени атентати като тези в Париж.

Коми заяви, че американските власти работят в тясно сътрудничество с колегите си във Франция.

Шефът на ФБР каза още, че американците не бива да живеят в страх, но трябва да продължат да бъдат бдителни и да информират правоохранителните органи, ако забележат нещо подозрително.

 

 

Водещи

Най-четени