Робърт Гейтс призова за отмяна на закона „Не питай, Не казвай!“ 01.12 | 10:01

Хомосексуалните не могат да служат в армията, ако признаят сексуалната си ориентация

От Любомир Тасев

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс призова Сената да гласува за анулиране на закона, който забранява на хомосексуални военнослужещи да обявяват открито сексуалната си ориентация.

"Енергично призовавам Сената да гласува този текст и да го предаде на президента за подпис преди края на годината", заяви Гейтс на пресконференция.

Изказването му дойде след оповестяването на проучване, което сочи, че мнозинството военнослужещи са готови да приемат анулирането на този закон. Около 70 процента от анкетираните военнослужещи смятат, че отмяната на закона ще има положително или неутрално въздействие върху изпълнението на задачите им.

При морските пехотинци, които са елитен род войска в американската армия обаче, между 40 и 60 процента от запитаните гледат с лошо око на края на табуто за гейовете във въоръжените сили. Същото важи за някои бойни подразделения на сухопътните сили.

Проучването бе поръчано през март от министъра на отбраната. Анкетирани са над 115 000 военнослужещи и около 44 000 брачни партньори на военнослужещи.

Проучването прави извода, че има твърде слаба вероятност анулирането на закона да се отрази на общата боеспособност на въоръжените сили.

Водещи

Най-четени