Ромни и Обама – двете страни на една монета 02.11 | 08:52

Джон Стюарт открива поразяващи прилики в обещанията на двамата

От Владислав Рашков

Комедийното шоу Джон Стюарт The Daily Show откри поразяващи сходства в становищата на двамата кандидат-президенти към външната политика.

Въпреки че кандидат президентската кампания на Мит Ромни упрекваше политиката на Обама, неговите думи от дебата за външна политика показват друго.

"Вярвам, че Асад трябва да си ходи. Не искам нашите войски да се намесват в конфликта в Сирия. Верният път в решаването на проблема е като работим с нашите партньори. Трябва да се стремим да подпомагаме опозиционните сили в Сирия, да ги организираме, но трябва и да ги контролираме, за да не се обърнат един ден срещу нас с оръжията, които ние сме им предоставили."

Ако мислите, че тези думи са били произнесени от републиканеца Мит Ромни, ще сте прави, но не напълно. Президентът Обама прави почти същото изказване: "Асад трябва да си ходи. Да се обвържем с военни действия в Сирия е сериозен ход. С консултации с нашите партньори, ще мобилизираме модерните войскови части, за да помогнем на опозицията да се организира. Но трябва да сме сигурни, че оръжията, които им даваме, няма да се насочат срещу нас."

"О, боже господи! Излиза, че цялата кампанията и на двата лагера защитава еднакви идеи. Е, поне все още имаме избор на цвят", с изумление коментира водещият Джон Стюарт.

На изборите за избиране на кандидат за президент на републиканците Ромни заяви, че войските в Ирак е трябвало да бъдат изпратени. Не същото обаче мислеше той на дебата за външна политика срещу Обама. "Не искаме още един Ирак, не искаме още един Афганистан, това беше грешната стъпка", беше новата политика на Ромни.

Тенденцията показва, че Ромни нагажда позицията си по определен проблем на базата на социологически проучвания.

Водещи

Най-четени