Румъния даде заявка да се отърве от механизма за сътрудничество до 2020 година 16.01 | 12:31

Юнкер подкрепя северната ни съседка за влизането в Шенген

От Христина Рафаилова

 Румъния очаква  да до 2020 година  да  се освободи от мониторинга по механизма за оценка и сътрудничество. Това заяви новоизбраният президент на северната ни съседка  Клаус Йоханис по време на първото си посещение в Брюксел  като държавен глава. 

България и Румъния са двете  страни членки, за които се прилага този механизъм. В последните месеци обаче се появи информация, че двете държави ще бъдат разделени. Причината е, че страната ни  изостава зад северната ни съседка в борбата с корупцията, организирана престъпност. Подобни тези изразиха правосъдният министър Христо Иванов, както и вицепремиерът Меглена Кунева. 

Румънският държавен глава заяви, че приоритет по време на мандата му ще бъде  европеизацията на страната му.  

Той добави, че  двамата с председателя на ЕК Жан – Клод Юнкер имат  еднакви възгледи за  влизането на Румъния в Шенген, а именно че страната трябва да се присъедини към безвизовото пространство, добавя EurAktiv.

България и северните ни съседи имат "благословията" на ЕК за влизане в Шенген, като от комисията смята, че двете държави  са покрили изискванията за присъединяване. Влизането им обаче е стопирано от  част от страните членки, като сред мотивите им е това, че България и Румъния са под  механизма за оценка и сътрудничество.  ЕК от своя страна твърди, че Шенген и мониторинга нямат връзка помежду си. 

"Ние се съгласихме, че през следващите няколко години ще приключим с процедурата успешно, тъй като Румъния   постигна много в укрепването на институциите,  консолидирането на законодателството ни, както и в осигуряването не зависима правосъдна система", каза Йоханис.  

Водещи

Най-четени