Румъния направо замръзна 01.02 | 15:43

Температурите в северната ни съседка паднаха до невиждани нива

От Теодора Кокаланова

Още в ранни зори Румъния се събуди с температурни рекорди от минус 23,6 градуса. Голяма част от селата са изолирани от света, а почти всички пътища в страната са блокирани. Студът бе измерен в град Миеркуря Чук, в централната част на страната, съобщава агенция Медиафакс.

Страната осъмна в лед, а термометрите показваха -23,6 градуса. Снежната покривка в окръга достигна внушителните 50 см. Допълнителни навявания от сняг се образуват и заради ураганния вятър, който превишава 90 км/ч.

Румънските метереолози обявиха жълт код за силен вятър, валиден за западната и централната част на страната. Над 9 села в окръзите Браила и Бузъу остават изолирани от обилните снеговалежи. Жителите им нямат възможността да се снабдят дори с хранителни продукти и се намират в бедствено положение.

Намесата на спасителните служби и на хеликоптер осигуриха най-необходимите провизии – хляб, вода и консерви. Правителството е активизирало над 600 военни, пожарникари, полицаи и жандармеристи да работят по разчистване на преспите.

В друг засегнат от снежната стихия окръг над 750 жилища са без ток. Блокирани са 13 окръжни пътища, а по други 11 пътното движение се осъществява само в едната лента, уточнява БТА.

Водещи

Най-четени