Румъния обвързва приемането на бежанци с влизането си в Шенген, България не! 10.09 | 18:20

Тук не става въпрос изобщо за пазарлък, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова

От Беатрис Николoва

Министър-председателят на Румъния Виктор Понта заяви, че страната му ще поиска от партньорите си в Европейския съюз страната да бъде приета в Шенгенското пространство за движение без паспортен контрол, заради въвеждането на задължителни квоти за приемане на бежанци във всяка държава.

"Румъния е изпълнила всички изисквания, за да се присъедини към Шенген, но е възпрепятствана от старите страни членки, които изтъкват като аргумент слабия напредък на страната ни в борбата с корупцията и проблемите с прилагането на правосъдната система у нас, което не смятам, че е така" обяснява Понта.

"България и Румъния бяха приети в ЕС през 2007 год. От тогава до момента "Механизъм на сътрудничество и проверка", създаден от Европейската комисия, следи напредъка на двете страни и помага в изпълнението на условията за влизането в Шенген.

Солидарността означава права и задължения, така че ако искат от нас да споделим общите задължения, ще трябва да ни дадат и общите за всички права", допълва Виктор Понта.

Само ден преди това, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи план, в който 160 000 бежанци трябва да бъдат преместени от Гърция, Италия и Унгария в другите страни членки.

От доклад на Reuters става ясно, че Румъния е помолена да приеме 6351 бежанци, въпреки че капацитетът й е само 1500.

За разлика от Румъния, България България няма да обвързва приемането на бежанци с Шенген, съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

"Тук не става въпрос изобщо за пазарлък. Моето мнение е, че не трябва да се прави обвързване с приема ни в Шенген, а да работим и по двете теми, отстоявайки нашите принципни позиции", каза Румяна Бъчварова.

По думите й става въпрос за принципна политика за солидарност в общите европейски проблеми.

 

Най-четени